Skip to main content

Uspješno održano interaktivno predavanje “Društveno preduzetništvo – šansa za budućnost”! - 29. oktobar 2012. godine

U saradnji sa Američkim uglom, IG Alpbah Podgorica organizovala je interaktivno predavanje na temu „Društveno preduzetništvo – šansa za budućnost“, u KIC “Budo Tomović”, 29. oktobra 2012. godine.

 

social entrepreneurship alpbach montenegro

Predavanju su prisustvovali predstavnici javnih institucija, nevladinog sektora, bankarskog sektora, mladi preduzetnici, studenti i srednjoškolci. U opuštenoj atmosferi, postavljali su pitanja vezana za koncept društvenog preduzetništva, o kojem do sada nijesu imali priliku da se detaljnije informišu.

Na ovu temu govorile su:

- Doraja Eberle, članica Upravnog odbora ERSTE fondacije i

- Anica-Maja Boljević, izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo (fAKT).

Moderator je bila Sanja Bulatović, predstavnica za odnose sa javnošću IGAP-a.

Ističući da je socijalna komponenta najvažniji element poslovanja društvenih preduzetnika, Eberle je prisutnima približila aktivnosti i ciljeve organizacije „Farmeri pomažu farmerima“ (Bauern Helfen Bauern), koju je zajedno sa suprugom osnovala 1992. godine. Njen cilj bio je da pomogne ljudima koji su, u ratu zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, ostali bez doma i osnovnih uslova za život. Kao pionir društvenog preduzetništva u regionu, uspjela je da do juna 2001. godine, uz pomoć volontera, izgradi 400 drvenih kuća, koje su pomogle ljudima da ostanu na svojim imanjima, kao i da dopremi u BiH 1000 kamiona sa humanitarnom pomoći. Posebno treba istaći njen podvig iz 1998. godine, kada je iznajmila voz koji je dopremio više od 900 tona hrane iz Njemačke u Sarajevo. Voz je od strane medija prozvan „Vozom nade“.

Anica-Maja Boljević je govorila o trenutnom stanju i mogućnostima za dalji razvoj društvenog preduzetništva u Crnoj Gori. fAKT je nevladina organizacija koja pruža finansijsku pomoć organizacijama civilnog društva kroz programe „Socijalna tranzicija“ i „Građanska akcija“, čime teži da doprinese pozitivnim promjenama u društvu. fAKT je otvorio konkurs za dodjelu nagrade za filantropiju „ISKRA 2012“, koji se dodjeljuje pojedincima i privrednim društvima, koji su na najdjelotvorniji način podržali neprofitne akcije za opšte dobro. Cilj nagrade je da prepozna privredna društva i pojedince koji su se istakli u dobrotvornim aktivnostima, ali i da podstakne oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija.

Na kraju predavanja, iznijet je zaključak da društveno preduzetništvo predstavlja šansu za mlade ljude da iniciraju pozitivne promjene, unaprijede socijalnu inkluziju ugroženih slojeva društva, ali i podstaknu ekološki i ekonomski razvoj cjelokupnog društva.

Comments

Popular posts from this blog

Pridružite se Evropskom forumu Alpbach 2022 kao stipendisti!

  Svake godine Evropski forum Alpbach dodjeljuje stipendije stotinama izuzetnih mladih talenata iz cijelog sveta. Forumov program stipendiranja omogućava studentima, mladim profesionalcima i kreatorima promjena da dođu u Alpbah i prisustvuju jedinstvenom programu koji se sastoji od naučnih i umjetničkih seminara, programa, i konferencija na visokom nivou i raznih društvenih i kulturnih aktivnosti.

Aplikacije za punu stipendiju European Forum Alpbach 2022 su sada otvorene!

Evropski forum Alpbah će se ove godine održati u periodu od 21. avgusta do 2. septembra. Forum je smješten u istoimenom selu u austrijskim Alpima, jednom od najljepših mjesta u Tirolu. Ovo mjesto se transformiše u riznicu znanja i ideja, gdje preko 5.000 učesnika razmjenjuje iskustva i učestvuje u kreiranju bolje budućnosti.

Više o Klubu

(English below) Klub Alpbach Crna Gora (KACG) je neprofitna i apolitična nevladina organizacija sa sjedištem u Podgorici. Osnovana je u martu 2007. godine pod nazivom Inicijativna grupa Alpbah Podgorica (IGAP), a zvanično je promijenila naziv 2016. godine.